Poliția Județeană Iași a deschis dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul municipiului, în urma unor sesizări făcute de către un membru al grupului de inițiativă „Iașiul iubește teii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, chestorul Ioan Scripniciuc, a declarat, miercuri, presei că a fost deschis un dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul municipiului, în urma a patru sesizări făcute de către Dinu Munteanu, membru al grupului de inițiativă „Iașiul iubește teii”. Dinu Munteanu a catalogat tăierea teilor drept ilegală.
Potrivit lui Scripniciuc, cercetările în acest caz se fac sub aspectul săvărșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate”.
Șeful Poliției ieșene a precizat că la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului Judecătoriei Iași.
Purtătorul de cuvânt al primăriei ieșene Sebastian Buraga a afirmat că municipalitatea nu a fost înștiințată despre deschiderea unui dosar penal în acest caz.
Ancheta Poliției vizează modul în care Primăria Iași a tăiat în luna februarie a acestui an peste 70 de tei de pe bulevardul central al orașului.
În locul teilor, unii cu o vechime de câteva zeci de ani, au fost plantați salcâmi japonezi.
Viceprimarul Iașiului Mihai Chirica explica atunci că prin tăierea teilor și plantarea unor copaci de talie joasă sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul central al orașului, printre care Catedrala Mitropolitană și Biserica „Trei Ierarhi”.
La Iași au avut loc mai multe proteste inițiate de societatea civilă, la care au participat sute de persoane, însă municipalitatea nu a renunțat la demersul înlocuirii teilor cu salcâmi japonezi.
La începutul acestei luni, directorul Institutului Național al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, a declarat că prin tăierea teilor din centrul Iașiului, orașul s-a întors în urmă cu 20 de ani.
Totodată, Muraru a catalogat drept „o himeră” argumentul Primăriei ieșene cum că prin dispariția teilor sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul central.
Directorul INP, Alexandru Muraru, a mai spus că la Iași, s-a comis un abuz, în condițiile în care pentru tăierea teilor, primăria orașului a fost amendată de Garda de Mediu cu 60.000 de lei.